Рентабельність вирощування кунжуту в Україні сягає 700%

Рентабельність вирощування кунжуту в Україні сягає 700%

Стало відомо, що найбільш сприятливими регіонами для вирощування кунжуту в України є Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька та Дніпропетровська області. Рентабельність культивування рослини при цьому сягає 700%.

Експериментами з вирощування кунжуту в умовах посушливого Степу України займається Асканійська державна сільськогосподарська дослідна станція Інституту зрошуваного землеробства НААН. За словами науковців, кунжут вимогливий до попередника, передає agri-gator.com.ua.

Зазначається, що кращими є озима пшениця, зернові, бобові та баштанні культури. Рослина вимагає чистих від бур’янів полів, оскільки дуже повільно росте на початку вегетації. На попереднє місце вирощування кунжут слід повертати не раніше як через 6-7 років, аби знизити ймовірність ураження хворобами та шкідниками.

«Сівбу кунжуту потрібно починати в період стійкого потепління, коли середньодобова температура ґрунту на глибині 10 см досягне 18-20°С і мине загроза приморозків. Нетривале зниження температури нижче 15°С істотно затримує появу сходів, адже ріст рослин при цьому припиняється. Сівба в добре прогрітий вологий ґрунт забезпечує появу сходів на 4-6 день після висіву насіння», — стверджують науковці.

Сіяти кунжут аграріям радять з міжряддям 70 см, для проведення кількох міжрядних обробок, рекомендована густота стояння рослин становить 475-500 тис./га.

На даний час ціна насіння індійського кунжуту в Україні становить близько 80 грн/кг при фасуванні мішками. З гектара можна отримати від 1 до 1,5 тонн насіння кунжуту, що забезпечує мінімум 70 тис. грн/га, з рентабельністю до 700%.

Поділитись