Разумков поділився очікуваннями від зустрічі в “нормандському форматі”

Разумков поділився очікуваннями від зустрічі в “нормандському форматі”

Зустріч лідерів Росії, Німеччини, Франції та України в «нормандському форматі» може розморозити переговори про врегулювання конфлікту на Донбасі.

Про це заявив спікер Верховної Ради України Дмитро Разумков, передає прес-служба парламенту. За його словами, від саміту «нормандської четвірки» багато хто чекає змін, які дозволять вийти з тієї «замороженої ситуації», що склалася в переговорах щодо війни в Донбасі.

Говорячи про закон про особливий статус непідконтрольних Києву територій Донецької і Луганської областей, Разумков сказав, що часу на його розробку трохи, але «Верховна Рада докладе максимум зусиль для того, щоб цей процес запустити».

Спікер вважає, що для реінтеграції Донбасу до складу України спочатку необхідно ментально повернути його жителів. «Сьогодні важливо їм показати, що ми дійсно хочемо цього – повинні бути реалізовані конкретні проекти, зокрема, інформаційної та економічної політики», – зазначив Разумков.

19 листопада президент Володимир Зеленський заявив, що на зустрічі в «нормандському форматі», яка відбудеться 9 грудня, він хоче обговорити конкретні терміни щодо повернення Донбасу під контроль Києва. За словами політика, на переговорах він підніме питання «деокупацію» регіону з чіткими термінами кожного етапу.

«Нормандський формат» – дипломатична група з представників Німеччини, Росії, Франції та України щодо врегулювання ситуації в Донбасі. У лютому 2015 року лідери чотирьох країн узгодили в Мінську документ, який передбачає в тому числі введення режиму припинення вогню і законодавче закріплення особливого статусу регіону.

Поділитись