Рауль Кастро став кандидатом у депутати парламенту Куби

Рауль Кастро став кандидатом у депутати парламенту Куби

Офіційно безробітний 91-річний Рауль Кастро візьме участь у запланованих на 26 березня загальних виборах депутатів кубинського парламенту – Національної асамблеї народної влади Куби.

Як повідомляє місцеве інформагентство Prensa Latina, Кастро було висунуто в кандидати в депутати під час позачергової сесії Муніципальної асамблеї Другого фронту східної провінції Сантьяго-де-Куба. Зараз Рауль Кастро, який регулярно бере участь у найважливіших державних заходах, не займає жодних офіційних посад. Втім, багато кубинців упевнені, що саме голос Кастро, як і раніше, є ключовим і визначальним політикою республіки.

У свою чергу, муніципальна асамблея міста Санта-Клара затвердила кандидатом у кубинський парламент чинного президента Мігеля Діас-Канеля. Усього 10-те скликання кубинського парламенту цього разу складатиметься з 470 законодавців.

Значимість майбутніх парламентських виборів для кубинської політики складно переоцінити, адже відповідно до нової конституції республіки, яка набула чинності в 2019 році, саме депутати обирають серед себе президента республіки.

Втім, обрати Кастро і на посаду президента вже не вийде: президентом не може стати кубинець, котрому на момент першого вступу на посаду виповнилося понад 60 років. А ось переобрати чинного президента – 62-річного Діас-Канеля – цілком. Главою держави на п’ятирічний термін (на той момент найвищою державною посадою була посада президента Держради) Діас-Канель був обраний 19 квітня 2018 року, коли йому було 58 років.

Участь у виборах Рауля Кастро, зважаючи на все, покликана підвищити інтерес до електорального процесу у пересічних громадян. Адже останні муніципальні вибори в країні продемонстрували не найвищу за кубинськими мірками явку – 68,56 відсотка.

Поділитись