Радбез ООН відхилив проект резолюції Росії щодо продовження транскордонної допомоги Сирії

Радбез ООН відхилив проект резолюції Росії щодо продовження транскордонної допомоги Сирії

(РБ) ООН не ухвалила другий російський варіант резолюції щодо продовження транскордонної допомоги Сирії через один пропускний пункт на кордоні з Туреччиною.

Про це заявив постпред Німеччини при ООН Крістоф Хойсген.

“Чотири голоси “за”, сім – “проти”, чотири утрималися. Проект резолюції не був прийнятий, оскільки не отримав достатньої кількості голосів”, – сказав він.

Як уточнило джерело в організації, документ підтримали Росія, Китай, В’єтнам і Південна Африка. Утрималися Індонезія, Нігер, Сент-Вінсент і Гренадіни і Туніс. Проти проголосували Великобританія, США, Франція, Бельгія, Німеччина, Домініканська Республіка та Естонія. 9 липня в РБ пройшло голосування за першим варіантом російської резолюції, який також не набрав потрібної кількості голосів.

Напередодні представник Росії при ООН Дмитро Полянський повідомив, що оновлений російський документ “дозволить доставляти допомогу через кордон в сирійський Ідліб через КПП Баб-ель-Хава (на кордоні з Туреччиною) протягом одного року”, – написав Полянський.

Дипломат зазначив, що саме через цей пункт в район надходить 85% допомоги, а формат доставки решти може бути змінений, так як за останній час зона деескалації зменшилася на 30%.

Необхідність поступового “згортання” механізму Москва пояснює зміною ситуації в Сирії. Все більше районів в Сирії повертаються під контроль уряду, отже, допомога може доставлятися зсередини країни в координації з Дамаском, як це пропонується міжнародним гуманітарним правом.

Раніше Росія і Китай повторно наклали вето на проект резолюції Німеччини і Бельгії, так як вони пропонують продовжити доставку допомоги “в обхід” Дамаска через два КПП з можливістю відкриття третього. Рішення про початок транскордонних гуманітарних операцій в Сирії РБ ООН прийняв у липні 2014 року. Термін його дії закінчується сьогодні.

Поділитись