Путін пояснив рекордні ціни на газ в Європі

Путін пояснив рекордні ціни на газ в Європі

Високі ціни на газ в Європі пояснюються політикою попереднього складу Єврокомісії, про це заявив президент Росії Володимир Путін за підсумками переговорів з білоруським лідером Олександром Лукашенком.

Глава держави нагадав, що на вільному ринку в Європі газ коштує 650 доларів за тисячу кубометрів. У той же час вартість російського газу, яка також формується за рахунок ринкового ціноутворення, прив’язана до ціни на нафту, тому коливання, як зазначив Путін, «йдуть більш м’яко».

«За довгостроковими контрактами, і на нашу принципом ціноутворення Газпром не продає за такою ціною. І ті, хто погодився укладати з нами в Європі довгострокові контракти зможуть тільки руки потирати і радіти, інакше довелося платити б по 650, а Газпром в ту ж Німеччину продає по 220. У всякому разі так недавно було. З ростом цін на нафту і ця ціна підросте, але це буде м’яка річ», – додав Путін.

У четвер ціна газу на європейському ринку перевищила рекордні 700 доларів за тисячу кубометрів. Минулий рекорд був побитий напередодні.

Тоді вартість контракту дійшла до позначки 670 доларів. А днем ​​раніше, у вівторок, показник перевищив 660 доларів.

За словами аналітиків, така ситуація пов’язана з низькими запасами палива в європейських газосховищах через холодну зиму і жарке літо.

Поділитись