Протести в Австрії: населення незадоволене результатами парламентських виборів

Протести в Австрії: населення незадоволене результатами парламентських виборів

Близько 25 тисяч людей пройшлися центральними вулицями Відня, щоб сказати своє «Ні» новообраній ультраправій Партії Свободи Австрії (FPÖ).

Натовп зібрався перед головним університетом Відня 3 жовтня, в четвер. Це традиція. Ініціатива «WiederDonnerstag» («Знову четвер!») – серія демонстрацій 2000 та 2018/19 років, спрямованих проти тодішньої коаліції консервативної Австрійської народної партії (ÖVP) з FPÖ. Приводом цьогорічного протесту стала перемога партії з фашистськими поглядами. Вперше з часів Другої світової війни.

Користуючись своїм основним правом свободи зібрань, з гаслами «Разом проти правих» та «Нацистів геть», демонстранти прямували до парламенту. Серед багатотисячної колони виднілись й жовтно-сині прапори – українці доєдналися до протесту. 

«Перемога FPÖ – це не те, як має звучати демократія. Мені дуже прикро, який страшний ефект це може для нас мати, тому що це блокуватиме всезагальну підтримку України як держави, яка відстоює свій суверенітет». – пояснює свою залученість одна з українських демонстранток.

Присутність українських активістів зумовлена, зокрема, неоднозначною позицією праворадикалів щодо російської агресії проти України. Після 2014 року депутати FPÖ неодноразово їздили в окупований Крим, мали наміри укріплювати австрійсько-російську дружбу та уклали угоду про співпрацю з «Єдиною Росією». Саме політики FPÖ найбільше закликали до скасування санкцій Євросоюзу проти російської федерації, переконуючи населення у їх неефективності.

Фото Мирослави Коваленко

Для багатонаціонального населення Австрії обурливим є також жорстка антиміграційна риторика FPÖ. Лідер ультраправих Ґерберт Кікль в своїх промовах обіцяє перетворити країну на «фортецю» неприступну для мігрантів, звертаючись до тих австрійців, які критикують владу за надмірну мʼякість у питаннях внутрішньої політики. 

Демонстрації потужною хвилею пронеслись і в інших великих містах Австрії, хоча організатори ініціативи «WiederDonnerstag» дали зрозуміти, що найближчим часом нових акцій проводити не планують.

Мирослава Коваленко, спеціально для «Нового формату», Відень

Поділитись