Прибалтика вимагає від Росії понад 300 мільярдів євро за “радянську окупацію”

Прибалтика вимагає від Росії понад 300 мільярдів євро за “радянську окупацію”

Прибалтійські країни намагаються стягнути збитки за «радянську окупацію».

Наприклад, тільки Латвії Росія винна близько 300 млрд євро. У Москві називають висунуті вимоги фантазіями “хворих людей”.

Ще в листопаді 2015 року міністри юстиції країн Балтії Литва, Латвія і Естонія підписали меморандум про співпрацю. Він має на увазі координацію діяльності по стягненню з Росії «шкоди за радянську окупацію». Один за одним вони почали представляти свої підрахунки збитків від окупації.

У 2016 році, наприклад, спеціально створена в Латвії комісія оцінювала «демографічні втрати», «збитки від радянських військових баз» і те, як вплинула «окупація» на латвійську культуру. Росія, за її підрахунками, повинна виплатити € 300 млрд, з яких € 185 млрд – економічний збиток.

Естонська комісія виявилася скромнішою. Так, Таллінн в свою чергу нарахував, що збиток від «радянської окупації» склав приблизно € 1,2 млрд. «До сих пір в руках Росії знаходиться і 5,2% території Естонії. Росія не хоче нам ні повертати цю територію, ні давати за неї компенсацію, ні взагалі обговорювати це питання», – наводить Sputnik слова естонського лідера консерваторів Марти Хельме.

У Литві також підраховують втрати. Так, в Центрі дослідження геноциду і опору жителів Литви заявляють, що балтійська республіка в радянські часи була «донором СРСР» і підтримувала його фінансово. Валдас Адамкус, який займав пост президента Литви, ще в 2008 році заявляв, що країна втратила в результаті «радянської окупації» $ 28 млрд.

«Звичайно ж, не згодні взагалі з терміном “радянська окупація”, це перше. Друге – ми не згодні, що може заходити мова про якісь компенсації”, – заявив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков. Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров також відзначав, що вимоги компенсації з боку Росії пред’являють “хворі люди з вже непоправною психікою”.

Поділитись