При відвідуванні особистого кабінету Голови Верховної Ради посилили заходи безпеки

При відвідуванні особистого кабінету Голови Верховної Ради посилили заходи безпеки

Скандал з так званої прослуховуванням прем’єр-міністра України Олексія Гончарука змусив посилити заходи безпеки при відвідуванні особистого кабінету спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова.

Про це голова Ради повідомив в коментарі українському бюро “Радіо свобода”.

“Охорона трохи змінила правила. Просять все ж здавати телефони при вході [в кабінет спікера]. Раніше всі бажаючі заходили з телефонами”, – сказав Разумков. При цьому він зазначив, що сам не боїться “прослушки” і довіряє своїй охороні.

Запис розмови Гончарука з міністром фінансів Оксаною Маркаровою і главою Нацбанку України Яковом Смолієм з’явився в інтернеті 15 січня. Вони обговорювали пояснення зміцнення курсу гривні для президента Володимира Зеленського. У бесіді Гончарук називав себе “повним профаном в економіці” і стверджував, що у президента “примітивне розуміння” економічних і фінансових процесів. Після скандалу, який викликала публікація цього запису, Служба безпеки України порушила кримінальну справу.

СБУ 5 лютого провела обшук в приміщеннях телеканалу “1 + 1”, який входить в медіахолдинг “1 + 1 Медіа” і належить підприємцю Ігорю Коломойському. Депутат Верховної ради Олександр Дубинський заявив, що це пов’язано зі справою про так зване прослуховування Гончарука. Зі свого боку СБУ повідомила, що обшуки організовані в рамках справи “про отримання аудіозаписів незаконним способом”.

Стурбованість у зв’язку з обшуками вже висловив представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір. Він також закликав владу провести прозоре розслідування. Засудила обшуки і міжнародна організація “Репортери без кордонів” (RSF).

Поділитись