Прем’єр Молдови оголосила про плани ввести режим надзвичайного стану через брак газу

Прем’єр Молдови оголосила про плани ввести режим надзвичайного стану через брак газу

Прем’єр-міністр Молдови Наталія Гаврилиця збирає комісію з надзвичайних ситуацій для введення режиму надзвичайного стану в країні через дефіцит газу.

Про це вона повідомила в п’ятницю, 22 жовтня, під час брифінгу.

«Відразу після цього брифінгу збереться комісія з надзвичайних ситуацій для прийняття ряду рішень. <…> Попросимо парламент і уряд ввести надзвичайний стан», – уточнила Гаврилиця.

За її словами, наявних важелів недостатньо для подолання кризової ситуації в енергетичному секторі.

13 жовтня віце-прем’єр, міністр інфраструктури Молдови Андрій Спину повідомив, що комісія з надзвичайних ситуацій ввела надзвичайний стан у газовому секторі країни. Він уточнив, що уряд розробить заходи компенсації громадянам через зростання цін на газ в холодний період року.

11 жовтня Молдова попросила країни Євросоюзу (ЄС) почати термінові поставки газу через Румунію в зв’язку з його нестачею. Поставки енергоносія з Росії впали на третину. Спину підтвердив, що ціни зросли до $ 790 за 1 тис. Кубометрів проти $ 200, за які країна купувала газ раніше.

6 жовтня «Молдовагаз» закликала клієнтів знизити витрати і перейти на альтернативні види палива, так як добове споживання природного газу в Молдавії з 1 жовтня стало перевищувати обсяги поставок з Росії. У компанії пояснили, що падіння тиску в газотранспортній системі ТОВ «Молдоватрансгаз» відбувається через покриття нестачі імпорту газу, яке здійснюється із запасу газу магістральних газопроводів країни.

Газовий контракт між Молдовою і «Газпромом» закінчився 30 вересня, його тимчасово продовжили на жовтень.

Поділитись