Прем’єр-міністр Фінляндії допустила заморожування процесу вступу до НАТО

Прем’єр-міністр Фінляндії допустила заморожування процесу вступу до НАТО

Процес вступу до НАТО Фінляндії та Швеції може на якийсь час зупинитися, якщо до саміту Північноатлантичного альянсу в Мадриді наприкінці місяця країнам не вдасться досягти угоди з Туреччиною.

Про це повідомила прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін на прес-конференції у Стокгольмі.

«Я думаю, що на цьому етапі дуже важливо рухатися вперед. Якщо ми не вирішимо ці питання до Мадриду, існує ризик, що процес застигне на місці. Ми не знаємо наскільки, але він може застигнути на деякий час», — заявила Марін, наголосивши, що Фінляндія серйозно ставиться до побоювань Туреччини.

Прем’єр також наголосила, що у разі наявності будь-яких непорозумінь уряд намагатиметься вирішити їх спільно з Туреччиною, яка також несе відповідальність.

13 червня в канцелярії турецького лідера Реджепа Тайіпа Ердогана заявили про його небажання йти на компроміс із країнами, які надають підтримку терористичним організаціям. Про це глава держави заявить відкрито під час саміту НАТО у Мадриді. Перед заходом також проходитиме дискусія для інформування міжнародної громадськості про позицію Анкари.

Тоді ж генеральний секретар НАТО Йєнс Столтенберг в інтерв’ю британській газеті Financial Times заявив, що альянс, обіцяючи Фінляндії та Швеції швидкий вступ, не очікував такої жорсткої позиції з боку Туреччини. За його словами, він бажає якнайшвидшого вирішення ситуації, назвавши побоювання Анкари абсолютно законними.

Поділитись