Прем’єр Чехії заявив, що Прага продовжить надавати військову допомогу Києву

Прем’єр Чехії заявив, що Прага продовжить надавати військову допомогу Києву

Чеське керівництво має намір і надалі активно надавати військову та гуманітарну допомогу Києву, повідомляє ЗМІ з посиланням на заяву прем’єр-міністра Чехії Петра Фіалу.

У рамках заходу, присвяченого роковинам введення радянських військ до Чехословаччини, глава уряду зазначив, що чеський народ розуміє ті почуття, які зараз відчувають українці. За словами Фіала, 1968 року військова техніка «дружніх» країн перервала процес демократичних реформ у країні. Саме тому після 24 лютого Чехія розпочала допомогу народу України, спрямовуючи медикаменти та медичне обладнання, засоби транспорту, а також військову техніку.

Прем’єр заявив, що уряд республіки має намір використати свою позицію країни-голови Європейського союзу для того, щоб постійно нагадувати іншим державам про необхідність допомоги Києву як розрахованої на довготривалий період, так і миттєвої. Глава Кабміну також зазначив, що ведеться обговорення з Україною щодо повоєнного оновлення міст та сіл. Йдеться про ремонт шкіл та лікарень, цивільних об’єктів.

Фіала також нагадав, що Чехія прийняла найбільшу з усіх країн, у перерахунку на кількість власних громадян, кількість українських біженців. Візи на рік отримали понад 415 тисяч українських громадян, що дає їм право на медичне та соціальне страхування, отримання роботи та освіти. Роботою в республіці забезпечено 105 тисяч біженців із України.

Поділитись