Представники ПАРЄ оскаржили повноваження делегації Росії

Представники ПАРЄ оскаржили повноваження делегації Росії

Ряд представників Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) оскаржили по істотних підставах повноваження делегації РФ на відкритті зимової сесії.

Зокрема, з такою ініціативою виступила голова української делегації в ПАРЄ, депутат президентської партії “Слуга народу” Марія Мезенцева.

“Я заперечую повноваження російської делегації по субстантивним мотивам відповідно до статті 8”, – заявила вона. Свою вимогу Мезенцева аргументувала тим, що Росія нібито “продовжує порушувати права людини на окупованих територіях в порушення резолюцій ПАРЄ”.

За оспорювання повноважень проголосували 38 учасників засідання, проти виступив 61. Ще 51 парламентарій утримався від голосування. У голосуванні брали участь як присутні в залі засідань, так і ті, хто бере участь в зимовій сесії віддалено через пов’язаних з пандемією коронавируса обмежень. Всього, згідно з правилами організації, підтримати таку ініціативу повинні представники не менше п’яти національних делегацій.

“Всі вимоги дотримані, повноваження делегації РФ продовжуються в комітеті з моніторингу без дебатів”, – сказав після його виступу ведучий засідання ПАРЄ.

За регламентом ПАРЄ, всі національні делегації перед початком першої в році сесії повинні направити заявки на участь в роботі асамблеї в поточному році. У перший день сесії повноваження делегацій підтверджуються автоматично, якщо з боку членів ПАРЄ не надходять заперечення. Для оскарження повноважень по істотних підставах в залі пленарних засідань повинні встати не менше 30 парламентаріїв з не менше ніж п’яти національних делегацій.

Далі комітет з моніторингу протягом 24 годин готує доповідь і проект відповідної резолюції. До моменту оголошення доповіді та прийняття резолюції делегація має всі права (може брати участь в засіданні, виступати і голосувати). За проектом резолюції про ратифікацію повноважень делегації, щодо якої проводиться процедура оскарження, вона не має права голосувати.

Поділитись