Постійні представники ЄС узгодили санкції за порушення прав людини

Постійні представники ЄС узгодили санкції за порушення прав людини

Постійні представники країн-членів Євросоюзу на засіданні COREPER в середу погодили розширення списку персональних санкцій в рамках режиму за порушення прав людини, в який, як раніше передавали ЗМІ, можуть увійти і громадяни РФ, повідомили дипломатичні джерела в Брюсселі.


“Обмежувальні заходи за серйозні порушення і зловживання правами людини прийняті”, – сказали джерела агентству Рейтер. Повідомляється, що в розширений список санкцій увійдуть 11 фізосіб, включаючи чотирьох громадян Китаю, одну організацію з Китаю, а також “представників інших країн”.

ЗМІ раніше повідомляли, що ЄС хоче додати до списку санкцій за порушення прав людини близько десяти громадян Китаю, Росії, Північної Кореї, Еритреї, Лівії і Південного Судану.

Пункт про розширення санкцій значився в порядку денному засідання постпредів серед які не потребують попереднього обговорення. Очікується, що остаточно розширення санкцій буде затверджено на найближчій зустрічі глав МЗС ЄС 22 березня, зміст розширеного списку стане відомо пізніше після публікації в офіційному журналі.

Раніше джерело в ЄС повідомило, що Євросоюз в найкоротші терміни розширить список санкцій рамках режиму за серйозні порушення прав людини, в даний час йде робота по додатковим фігурантам. При цьому він не став повідомляти подробиці про новий списку санкцій, пославшись на конфіденційність проведеної роботи.

Санкції передбачають заборону на в’їзд до ЄС і заморожування активів на території союзу. Раніше представники ЄС неодноразово заявляли, що при внесенні нових фігурантів у списки необхідно розробити достатнє обґрунтування, щоб ці рішення не були пізніше опротестовані в Суді ЄС.

Євросоюз 2 березня вперше ввів санкції в рамках нового глобального режиму за порушення прав людини проти чотирьох громадян Росії за арешт Олексія Навального. У списку санкцій потрапили голова Слідчого комітету РФ Олександр Бастрикін, директор Росгвардії Віктор Золотов, генеральний прокурор Росії Ігор Краснов і глава ФСВП Олександр Калашников.

Поділитись