Посол ЄС в Україні допустив перегляд угоди про асоціацію України з Євросоюзом

Посол ЄС в Україні допустив перегляд угоди про асоціацію України з Євросоюзом

Угода про асоціацію України з Євросоюзом може бути переглянута, вважає посол ЄС в Києві Матті Маасікас.

Україна в 2014 році підписала угоду про асоціацію з ЄС, яка передбачає створення зони вільної торгівлі. У 2016 році угода почала діяти в повну силу, в тому числі в Україні відкрився ринок ЄС. Крім зони вільної торгівлі, угода передбачає співробітництво в сферах оборони, запобігання конфліктам, оподаткування, державних фінансів, боротьби з тероризмом, міграції і прикордонного контролю.

“Я дуже здивуюся, якщо український прем’єр і віце-прем’єр не піднімуть це питання (перегляду угоди про асоціацію). Зрештою, Україна і ЄС вже мають такий досвід: ми оновили додаток №27, який стосується енергетики. Це можливо повторити і в інших сферах”, – сказав Маасікас в інтерв’ю інтернет-виданню “Європейська правда”.

За його словами, зміни в угоді можуть торкнутися питань створення єдиного цифрового ринку, до якого Україна прагне приєднатися, а також сфери інтегрованого управління кордоном.

Парламент в лютому прийняв зміни до Конституції, якими закріплюється курс країни в ЄС і НАТО. При цьому єврокомісар з політики сусідства та розширення ЄС Йоханнес Хан раніше заявляв, що говорити про членство України в Євросоюзі в найближчі роки нереалістично, Київ повинен сконцентруватися на імплементації угоди про асоціацію з ЄС.

Поділитись