Поширення нового вірусу призвело до зниження цін на сою, пшеницю і кукурудзу

Поширення нового вірусу призвело до зниження цін на сою, пшеницю і кукурудзу

Можливе зменшення обсягів торгівлі зерновими та олійними культурами, обумовлене поширенням нового коронавірусу, призвело до зниження цін на сою, пшеницю і кукурудзу.

Від різкого обвалу ринок кукурудзи втримала активізація експортних продажів з США, які вперше в 2020 році досягли рівня 1,06 млн т, що перевищило експертні очікування, повідомляє GrainTrade.

Фактичний експорт кукурудзи з США за тиждень скоротився на 28% до 392,1 тис т, тоді як експортні продажі з початку сезону склали 20,3 млн т в порівнянні з 32,3 млн т на цю ж дату в минулому році.

Основними покупцями американської кукурудзи на минулому тижні стали Японія, яка збільшила закупівлі до 372,6 тис. т, Мексика – 269,9 тис. т, Колумбія – 154,5 тис т, Гватемала, Тайвань і Південна Корея. Американські трейдери активізують продажу, щоб розпродати обсяги до появи нового врожаю південноамериканської кукурудзи.

Ф’ючерси на кукурудзу в Чикаго впали в п’ятницю на 2,4% до 150,4 $ / т, тоді як на фізичному ринку ціни залишаються на рівні 180 $ / т FOB US Gulf.

Зростання цін на кукурудзу в Україні минулого тижня до 186-188 $ / т FOB обумовлений зростанням цін в Південній Кореї, де на тендерах кукурудза подорожчала на 5-6 $ / т до 220-221 $ / т для квітневих поставок.

За даними уряду, в порівнянні з відповідним періодом попереднього сезону Україна збільшила експорт кукурудзи на 29% до 14,9 млн т, з яких 682 тис. Т було відвантажено протягом останніх 4 днів, що підтверджує високий попит на вітчизняну зернову.

Крім того, на тлі поширення коронавірусу, падають ціни на нафту. Це в свою чергу негативно впливає на рослинні олії.

Так, ф’ючерси на пальмову олію в Малайзії продемонстрували найбільше денне падіння двох тижнів і знизилися на 2,2% . Ф’ючерси на соєву олію в Чикаго впали на 1,3% до 696,44 $ / т, що є мінімумом 6 тижнів.

“Здешевлення пальмової та соєвої олії продовжує тиснути на ціни української соняшникової олії, пропозиції якого знизилися на 5 $ / т до 780 $ / т FOB, тоді як покупці пропонують не більше 760 $ / т FOB”, – відзначають експерти.

Поділитись