Порошенко назвав ніч переговорів з Путіним “найжахливішою в житті”

Порошенко назвав ніч переговорів з Путіним “найжахливішою в житті”

Колишній президент України Петро Порошенко заявив, що переговори лідерів “нормандської четвірки” в 2015 році стали “найжахливішою ніччю” в його житті.

Про це він написав у колонці для “Української правди”. За словами політика, на саміті в Мінську йому довелося пройти через “виснажливий дев’ятнадцатичасовий марафон” обговорення майбутніх угод з президентом Росії Володимиром Путіним. Порошенко назвав російського лідера “холодним і жорстоким” переговірником.

“Згодом Франсуа Олланд напише, як “багато разів Порошенко і Путін підвищували голос один на одного”. Це була одна з найжахливіших ночей в моєму житті”, – зізнався колишній президент.

На думку Порошенка, Мінські угоди дали Києву “дорогоцінний час для розвитку армії і подолання соціальної кризи”.
Екс-президент підкреслив, що не ідеалізує підписані в 2015 році документи, однак вважає, що сьогодні альтернативи цим домовленостям не існує. За його словами, Мінські угоди дозволили “врятувати Україну”.

Саміт “нормандської четвірки” пройшов в лютому 2015 року в Мінську. У переговорах брали участь лідери Росії, України, Франції та Німеччини. За підсумками саміту прийняли два документи: комплекс заходів, спрямованих на імплементацію домовленостей, підписаних в Мінську у вересні 2014 року, і декларацію на підтримку цього комплексу.

На думку експертів, підписані на саміті документи дали шанс припинити кровопролиття на Донбасі. Але, не дивлячись на постійні заяви сторін про прихильність домовленостям, всі дипломатичні зусилля поки не принесли миру.

Поділитись