Польща втрачає працівників-українців

Польща втрачає працівників-українців

Це вже останній дзвіночок для боротьби за робітників із України, більшість котрих уже набирає Німеччина. Решту підбирають чехи і словаки, заманюючи високими зарплатами і контрактами на два роки. Про це у понеділок, 19 листопада, пише варшавська газета Rzeczpospolita.

«Чехи все більше і більше переманюють у нас робітників із України, а тепер настає час ще й для Німеччини, яка може забрати до себе значну частину професіоналів, — попереджає Мар’ян Пшедзєцький, директор української філії польської служби зайнятості. Він визнає, що незважаючи на величезну кількість пропозицій польських компаній, українці від роботи в Польщі відмовляються.

По-перше, в Україні, особливо в західних регіонах, є значний дефіцит кадрів, а по-друге, цього року серйозно збільшилася конкуренція за українців із Чехії та Словаччини, які лібералізували процедури працевлаштування.

Це підтверджують й інші установи, які спеціалізуються на вербування українських робітників. Кшиштоф Інґлот, котрий створив уже три рекрутингові компанії в Україні, визнає, що в нього переманюють працівників чеські та словацькі конкуренти.

У Чехії зарплати приблизно на третину вищі, ніж у Польщі (в автомобільній промисловості — до 50 %), Українці тепер можуть легко отримати робочу візу на 90 днів, а потім роботодавець може продовжити її до 24 місяців. Цьому року кількість учасників цієї програми сягнула 20 тис., наступного вона подвоїться.

Чеський міністр праці та соціальної політики Ярослава Немцова цього року вже двічі відвідував Україну, а в останній свій візит у вересні оголосила про запровадження прискореної процедури для працівників окремих професій,

Також українцям легше отримати право на два роки легально перебувати в Словаччині, в якій зарплати на 20 % вищі, ніж у Польщі, пише vgolos.com.ua.

Мар’ян Пшедзєцький стверджує, що Польща перестала бути привабливою для працівників із України. «Ми впали на останнє місце в регіоні. Ми програємо конкуренцію з точки зору оплати праці, а житлові умови у нас — гірші, — пояснює він. — Якщо не будемо стимулювати працівників на постійній основі, то незабаром втратимо їх цілком».

Раніше президент РП Анджей Дуда заявляв, що трудові мігранти з України, котрих у Польщі працює приблизно мільйон, не створюють проблем для польського суспільства.

Поділитись