Польща не очікує спаду української трудової міграції

Польща не очікує спаду української трудової міграції

Польські чиновники не прогнозують зменшення кількості українських трудових мігрантів у 2020 році. Про це повідомив заступник директора департаменту міністерства сім’ї, праці і соціальної політики Польщі Мирослав Пшевозьнік.

«Ми не очікуємо, що кількість працівників з України в цьому році зменшиться: буде зростання, правда, незначне», – заявив чиновник, передає “Укрінформ”. Пшевозьнік зазначив, що пік видачі документів на працевлаштування фіксували у 2014-2018.

Польща тепер краще спроможна конкурувати із західними країнами ЄС в плані зарплат, уточнив співробітник польського міністерства. У 2020 році мінімальна оплата години праці сягає 17 злотих брутто (понад 110 грн), а мінімальна зарплата – 2,6 тис. злотих брутто (майже 17 тис. грн). Уряд прогнозує зростання мінімальної зарплати у Польщі до 4 тис злотих брутто (26 тис грн) до 2024 року.

За даними Нацбанку Польщі, у країні працюють 900 тис. українських трудових мігрантів. А за інформацією профільного міністерства – 800 тис – 1 млн українців, додав Пшевозьнік.

Українські заробітчани у Польщі раніше були сконцентровані у Мазовецькому воєводстві (центр – Варшава), а зараз у столиці і передмісті працюють лише 35% українців.

Зараз Польща готує нову міграційну політику з акцентом на принцип циркулярного перебування мігрантів. «Не може бути мови про тривалі терміни працевлаштування в Польщі – тільки обмежені», – пояснив чиновник.

Поділитись