Білоруський політик Шушкевич оцінив шанси білорусів та росіян жити в одній державі

Білоруський політик Шушкевич оцінив шанси білорусів та росіян жити в одній державі

Білоруси та росіяни не повинні жити в одній державі.

Так оцінив спекуляції щодо можливого об’єднання двох країн Станіслав Шушкевич в інтерв’ю ЗМІ. На його думку, білорусам «нічого жити в російській державі, де й так багато складнощів» та «боротися за далекосхідні проблеми», оскільки білоруси живуть у Європі.

При цьому він вважає, що Білорусь має бути нейтральною державою, а не «російською» чи «європейською». Шушкевич нагадав, що концепція нейтральної Білорусі, яка передбачає «дружбу зі Сходом і із Заходом», була прийнята ще Верховною Радою країни XII скликання.

Він заявив, що вважає російську культуру «однією з найбільших у світі», проте закликав не забувати і про існування білоруської культури. «Білоруська культура ще з 1794 року зазнавала обмежень і заборон — саме в Російській імперії», — вважає політик.

Раніше Шушкевич назвав того, “хто натиснув на спусковий гачок для розпаду СРСР”.

Питання щодо ступеня інтеграції в рамках Договору про створення Союзної держави Росії та Білорусі обговорюється з кінця 2018 року. Договір був підписаний у грудні 1999 року, 2000-го він набув чинності. Про входження однієї держави до складу іншої в документі не йдеться. Нинішній президент Білорусі Олександр Лукашенко неодноразово наголошував, що робота з об’єднання Росії та Білорусії є абсолютно непотрібною. За його словами, білоруси живуть «у своїй квартирі» та бажають зберегти суверенітет.

Поділитись