Пєсков заявив, що арбітраж по газу робить домовленості з Києвом неможливими

Пєсков заявив, що арбітраж по газу робить домовленості з Києвом неможливими

Продовження участі арбітражу в переговорах Росії і України по газу унеможливлює досягнення будь-яких домовленостей.

Про це заявив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, посилаючись на слова російського лідера в Будапешті.

“Продовження задіяння арбітражу, висунення якихось претензій в арбітражі унеможливлюють досягнення будь-яких домовленостей. Про це говорив президент Путін, виступаючи на прес-конференції в Будапешті”, – сказав Пєсков журналістам, відповідаючи на питання про те, чи є рішення Стокгольмського арбітражу основним каменем спотикання в переговорах щодо газу Росії і України.

Путін на прес-конференції після зустрічі з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном назвав абсурдними претензії до “Газпрому” в арбітражі Стокгольма, заявивши, що треба від цього абсурду позбутися, обнулити всі вимоги по обидва боки.

“Президент сказав дуже чітко, навряд чи можна допустити якесь подвійне тлумачення”, – зазначив Пєсков.

Виконавчий директор українського “Нафтогазу” Юрій Вітренко раніше заявив, що в нових позовних вимогах компанії до “Газпрому”, які були спрямовані до Стокгольмського арбітражу на минулому тижні, є вимога переглянути транзитний тариф.

Стокгольмський арбітраж в грудні 2017 року і лютому 2018 року виніс рішення у спорах “Газпрому” і “Нафтогазу” щодо контрактів на постачання і транзит газу, зобов’язавши в результаті російську компанію виплатити Україні 2,56 мільярда доларів. “Газпром” їх оскаржив в березні 2018 року, а в травні зажадав повного скасування “транзитного” рішення. Також в квітні 2018 року “Газпром” надіслав до Стокгольмського арбітражу документи на розірвання контрактів з “Нафтогазом” на постачання і транзит газу, що діють до кінця 2019 року.

Поділитись