Пєсков відповів на питання щодо участі колишніх країн СРСР у програмах з НАТО

Пєсков відповів на питання щодо участі колишніх країн СРСР у програмах з НАТО

Участь колишніх країн Радянського союзу у програмах НАТО не потрібно порівнювати з інтеграцією у його політичну та військову інфраструктуру, заявив журналістам речник президента Дмитро Пєсков.


Так він відповів на запитання, чи промовлялася позиція Росії щодо співпраці Північноатлантичного альянсу з країнами колишнього СРСР із будь-ким із союзників, у тому числі Казахстаном та Вірменією, і наскільки, на його думку, це допустимо.

“Це різні справи. Ви знаєте, що з більшістю країн, які розташовані на території колишнього Радянського Союзу, нас пов’язують союзницькі зобов’язання в рамках ОДКБ, інших структур, і в рамках цього, безумовно, всі ці субстанції неодноразово промовлялися і обговорення продовжуються”, — сказав представник Кремля.
Пєсков зазначив, що допустимість подібних заходів залежить як від конкретних програм, так і від характеру та глибини участі у них.

“Тут не можна робити якихось загальних висновків, тим більше зараз, коли насправді ще основні обговорення та переговори очікуються”, – наголосив прес-секретар глави держави.

Сімнадцятого грудня МЗС Росії опублікувало проекти договору з Вашингтоном та угоди з Північноатлантичним альянсом, куди включені положення про взаємні гарантії безпеки в Європі, нерозміщення ракет середньої та меншої дальності в зоні досяжності один одного та відмову від подальшого розширення організації на схід, у тому числі за рахунок колишніх республік СРСР, зокрема України. У відомстві уточнили, що за відсутності реакції можливий новий виток конфронтації.

Поділитись