Першу опріснювальну установку в Криму побудують в Ялті

Першу опріснювальну установку в Криму побудують в Ялті

Влада Криму обрали Ялту в якості першого пункту будівництва першої опріснювальної установки в Криму.

Про це в четвер, 8 квітня, повідомив віце-прем’єр кримського уряду Євген Кабанов.

«Будівництво опріснювальної установки в Ялті в пріоритеті. Плановий термін завершення будівництва – кінець 2022 – початок 2023 року», – цитує його ЗМІ.

Заступник прем’єра також згадав, що наступна установка може бути побудована в західній частині Криму – селищі Фрунзе Сакського району.

Кабанов визнав, що практика штучного виклику опадів в тому обсязі, на який спочатку розраховували, не виправдала очікувань.

У грудні 2020 року заступник міністра житлово-комунального господарства Республіки Крим Ісмет Аблаєв порівняв буріння свердловин і установку опріснювальних установок на півострові по можливості задовольнити потребу місцевих жителів в прісній воді. За його даними, при бурінні свердловин використовуються надра, які має республіка, і це менш трудомісткий процес, ніж установка опріснювачів.

У свою чергу, президент Кримської академії наук, доктор геолого-мінералогічних наук Віктор Тарасенко заявив, що проекти з видобутку прісної води для постачання півострова з-під Азовського моря вже існують і серед них є перспективні.

Про те, що в Криму побудують унікальну опріснювальну систему, Аксьонов заявив в кінці вересня. Установку запланували звести на березі моря в селищі Миколаївка Сімферопольського району республіки. Від обраного місця до Сімферополя є пряма ділянка протяжністю 30 км.

Тоді ж глава республіки уточнив, що для забезпечення водою жителів Сімферополя, Сімферопольського і Бахчисарайського районів ведеться буріння трьох свердловин, які будуть давати 10 тис. Куб. м води на добу. Ще 40 тис. кубів буде надходити з трьох підземних водозаборів.

Поділитись