Пентагон пояснив відмову в постачанні Києву дронів Gray Eagle

Пентагон пояснив відмову в постачанні Києву дронів Gray Eagle

Адміністрація президента США Джо Байдена відмовилася надати Україні передові безпілотники MQ-1C Grey Eagle, незважаючи на прохання Києва та двопартійної групи членів Конгресу.

Про це повідомляє The Wall Street Journal із посиланням на американських чиновників та інші джерела, знайомі з рішенням США. За даними газети, Україна просить MQ-1C, розвідувально-ударний дрон, який застосовувався в Іраку та Афганістані, вже кілька місяців.

У Пентагоні відхилили запити через побоювання, що постачання безпілотників призведе до ескалації конфлікту: це може сигналізувати Москві, що США надають зброю, що дозволяє націлюватися на позиції всередині Росії.

Максимальна швидкість MQ-1C Grey Eagle складає 309 кілометрів на годину, тривалість польоту – 25 годин. Його максимальна злітна маса – 1633 кілограми.

The Washington Post раніше повідомила, що США пообіцяли прискорити доставку Україні двох систем ППО малого-середнього радіусу дії NASAMS, але на відправлення ще шести, швидше за все, буде потрібно багато часу. Газета зазначала, що більшості українських систем ППО понад 30 років і незабаром вони не зможуть впоратися з погрозами.

У Німеччині оголосили про початок постачання Києву систем ППО IRIS-T (всього має бути поставлено чотири такі системи).

7 листопада до Міноборони України заявили, що до країни прибули зенітно-ракетні комплекси NASAMS та Aspide.

Українські військові заявляли в інтерв’ю Politico, що поява безпілотників на полі бою потребує України постачання додаткових сучасних озброєнь ще гострішою.

На їхню думку, Києву потрібні модернізовані безпілотники Switchblade 600, які називають Джавелінами, що «літають».

Поділитись