Пашинян шукає заміну російським миротворцям у Нагірному Карабаху

Пашинян шукає заміну російським миротворцям у Нагірному Карабаху

Вірменія може звернутися до Ради Безпеки ООН з проханням забезпечити безпеку вірмен Нагірного Карабаху, якщо їм щось загрожуватиме.

Про це заявив сьогодні прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян. Таку заяву глава кабінету міністрів Вірменії зробив під час прес-конференції, відповідаючи на питання щодо можливості залучення до регіону міжнародного миротворчого контингенту.

«Ми повинні будемо приймати рішення, виходячи з поточної ситуації. Вірменія неспроможна не продовжити мандат російських миротворців. Але якщо ми побачимо, що народу Нагірного Карабаху щось загрожує, ми маємо шукати інших варіантів», – пояснив він.

Ситуація в Нагірному Карабаху різко загострилася восени 2020 року, на лінії зіткнення військ почалися бої. Єреван і Баку двічі досягали угоди про припинення вогню, проте вона порушувалася, повідомлялося про безліч жертв та постраждалих з обох сторін. У результаті влада двох країн домовилася припинити бойові дії в Нагірному Карабаху, Росія виступила посередником на переговорах та направила своїх миротворців до регіону.

2022 року відбулася нова ескалація. Уряд Вірменії офіційно звернувся до Росії, Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) та Ради Безпеки ООН у зв’язку з бойовими зіткненнями з Азербайджаном. Сторонам за підсумками переговорів вдалося досягти перемир’я.

Поділитись