Парламент Естонії визнав депортацію кримських татар геноцидом

Парламент Естонії визнав депортацію кримських татар геноцидом

Парламент Естонії визнав геноцидом масову депортацію кримськотатарського народу з Криму в 1944 році, яку організувала радянська влада.

Як повідомила пресслужба Рійгікогу, відповідну заяву подали 54 естонські депутати, а в остаточному голосуванні підтримали 83 члени парламенту.

Естонія рішуче засуджує винищення кримських татар та їхню масову депортацію, а також наголошує, що росія продовжує геноцидну політику СРСР. Рійгікогу також вимагає безумовного відновлення національного суверенітету і наголошує, що Крим є невіддільною частиною України.

Це вже дев’ята заява Рійгікогу з початку 2022 року, яка засуджує дії росії та висловлює підтримку Україні.

Нагадаємо, що після після звільнення Криму від німецької окупації, більшовицька влада, яка повернулася на півострів, оголосила всіх кримських татар «зрадниками». Масову депортацію організували з 18 по 21 травня 1944 року за особистим наказом Йосипа Сталіна. За цей період радянська влада примусово вивезла з Криму понад 190 тисяч кримських татар, хоча деякі джерела свідчать про 430 тисяч депортованих.

12 листопада 2015 року Верховна Рада України офіційно визнала депортацію кримських татар актом геноциду, а 18 травня оголосила Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Поділитись