Парк літаків SSJ-100 у Росії скоротиться вп’ятеро

Парк літаків SSJ-100 у Росії скоротиться вп’ятеро

До 2030 року парк літаків Sukhoi Superjet 100 в російських авіакомпаніях через проблеми з ремонтом скоротиться більш ніж у п’ять разів — з нинішніх 150 одиниць до 28.

Про це йдеться у спільному прогнозі корпорації «Іркут» (виробник лайнера), що входять до «Ростеху» та Об’єднаної двигунобудівної корпорації (ОДК), на який посилається «Комерсант».

Негативні очікування пов’язані із встановленими на літаки російсько-французькими двигунами SaM-146, обслуговуванням гарячої частини яких займалися французи. Торік, одразу після початку бойових дій в Україні , Safran зупинив участь у спільному підприємстві з ОДК PowerJet.

Заміна SaM-146 на новий російський двигун ПД-8, постачання якого очікуються з 2024 року, в Іркуті вважають занадто дорогою. За оцінкою компанії, у цьому випадку готуватися треба також до заміни мотогондолу, доробки пілонів і кесона крила, бортової кабельної мережі, систем допоміжної силової установки. При цьому фахівці передбачають, що мінімальної ціни, яку вони брали в ці розрахунки, витримати не вдасться.

Наприкінці 2021 року вартість SSJ-100 становила 2-2,5 мільярда рублів, новий комплект двигунів коштуватиме 1,3-1,8 мільярда. Однак, стверджує співрозмовник видання, SaM-146 серійно випускав найбільший світовий двигунобудівник, що розробляється з нуля ПД-8 виявиться набагато дорожчим, оцінити витрати зараз неможливо.

Якщо обслуговування та заміну частин гарячої частини двигуна SaM-146 вдасться освоїти, то «Іркут» та ОДК сподіваються зберегти в експлуатації до 2030 року 106 лайнерів SSJ-100. Однак, зазначають джерела, такий розвиток подій малоймовірний. Деякі з них не виключають, що ремонт спробують передати Ірану , який має великий досвід роботи з іноземними авіаційними двигунами, нехай і іншої конструкції.

З іншого боку, учасники ринку сумніваються у можливості ОДК збільшити випуск ПД-8 вище за заявлені показники. У стратегії Мінтрансу йдеться про виробництво до 2030 року 314 таких двигунів, тобто трохи більше, ніж потрібно для запланованих до випуску 142 літаків SSJ-New, а ще потрібні двигуни в підмінний пул.

Без ремоторизації та ремонту гарячої частини, зазначають деякі співрозмовники видання, прогноз «Іркута» та ОДК щодо термінів скорочення парку SSJ-100 виглядає навіть оптимістичним. При цьому можливість заміни двигунів на ринку не вірять — в авіакомпаніях таких грошей немає, до того ж технічно це складна операція, з нею можуть виникати проблеми.

Поділитись