Орендар “Фортуни” не має наміру надавати баржу для добудови “Північного потоку-2”

Орендар “Фортуни” не має наміру надавати баржу для добудови “Північного потоку-2”

Російська компанія “Межрегионтрубопроводстрой” не має наміру надавати трубоукладальну баржу “Фортуна” для добудови російського експортного газопроводу “Північний потік-2”.

Про це в середу повідомляє видання РБК. Роботи в водах Данії досі не відновлено, хоча, згідно з рішенням Датського енергетичного агентства (DEA), це можна було зробити з 3 серпня 2020 року.

“Товариство з обмеженою відповідальністю “Межрегионтрубопроводстрой” не приймає і не має наміру брати участь у виконанні робіт з укладання газопроводу Nord Stream 2 в Балтійському морі з використанням трубоукладальної баржі” Фортуна “або іншим чином”, – коментує ситуацію офіційний представник компанії. У МРТС також уточнили, що компанія ніколи не була власником баржі “Фортуна”, вона орендує судно за договором “бербоут-чартеру для використання в інших проектах”.

Баржа “Фортуна”, за даними сервісу Marine Traffic, була одним з можливих судів, які планувалося залучити для добудови “Північного потоку-2”, призупиненої в грудні 2019 року через американських санкцій. В кінці минулого року конгрес США прийняв закон, що загрожує вторинними санкціями власникам суден – трубоукладачів. Відразу після цього морське будівництво газопроводу згорнула швейцарсько-нідерландська фірма Allseas.

Міністр енергетики РФ Олександр Новак ще в грудня 2019 вважав, що, якщо “Фортуна” не опиниться в розпорядженні будівельників трубопроводу, то єдиним підходящим кандидатом залишається трубоукладач “Академік Черський”. Судно знаходиться в власності АТ “Самарський теплоенергетичний майновий фонд”.

Поділитись