Опубліковано порядок видачі “шенгенів” росіянам з 12 вересня

Опубліковано порядок видачі “шенгенів” росіянам з 12 вересня

Спрощений візовий режим між Росією та Євросоюзом перестає діяти 12 вересня.

Візовий збір зросте із 35 до 80 євро. Терміни видачі віз збільшаться до 15 днів, у деяких випадках – до 45 днів, а російські туроператори побоюються, що у найгіршому випадку і до 6 місяців.

Росіяни «більше не зможуть обмежуватися документами за спрощеним списком» — потрібно надавати більше документів, що підтверджують. Єврокомісія рекомендує країнам ЄС уважніше придивлятися до росіян та «у разі загрози безпеці» відмовляти у видачі віз.

Пріоритет при видачі віз віддаватимуть членам сімей громадян Євросоюзу, журналістам, дисидентам, представникам громадянського суспільства, студентам та науковцям, туристів записуватимуть в останню чергу.

Єврокомісія рекомендує не видавати довгі багаторазові візи — це означає, що російські громадяни отримуватимуть одноразові шенгени під дати поїздки.

Країни ЄС також зможуть за своїм бажанням видавати візи на відвідування однієї країни без права доступу до іншого шенгенського простору.

Вже видані візи продовжують діяти, хоча Єврокомісія рекомендує «у разі загрози безпеці» їх скасувати.
Естонія, Латвія, Литва та Польща з 19 вересня запровадять заборону на в’їзд росіян з будь-якими шенгенами (з рядом винятків, наприклад для далекобійників та тих, хто їде до Калінінграда).

Поділитись