ООН звернулася до влади Казахстану через використання силовиками блакитних касок

ООН звернулася до влади Казахстану через використання силовиками блакитних касок

Використання символіки ООН можливе лише в операціях, затверджених Радою Безпеки організації, і лише у випадках, коли йдеться про виконання мандату миротворців ООН.

Прес-секретар організації Стефан Дюжаррік відреагував на використання блакитних касок казахстанськими силовиками. Коментар доступний на сайті ООН.

Фотографію військовослужбовців, яку, як стверджується, знято в Казахстані, опублікував у Twitter британський журналіст Джейк Ханрахан.

Дюжаррик заявив, що після публікацій у соцмережах ООН ініціювала перевірку джерел поширення знімків представників сил безпеки, які останні дні в країні «в оонівських касках». Організація звернулася до Постійного представництва Казахстану при ООН, де у відповідь запевнили, що «це питання було вирішено».

Протести в Казахстані розпочалися в неділю, 2 січня, через стрімке зростання цін на газомоторне паливо. Незабаром економічні вимоги змінилися на політичні: відставка уряду, проведення нових виборів, розгляд питання про люстрацію людей з «клану» колишнього президента Нурсултана Назарбаєва.

До середи, 5 січня, у Казахстані мітинги переросли у масові заворушення. В Алма-Аті були розграбовані магазини, банки, захоплена будівля аеропорту, поліцейські ділянки, державні установи та об’єкти інфраструктури. На придушення виступів надіслали армію. Президент Касим-Жомарт Токаєв звернувся до ОДКБ із проханням надіслати війська для захисту країни від озброєних банд.

Поділитись