NYT: успіхи талібів в Афганістані можуть створити політичні неприємності для Байдена

NYT: успіхи талібів в Афганістані можуть створити політичні неприємності для Байдена

Коли президент Джо Байден оголосив про свій план виведення військ США з Афганістану, політика здавалася відносно простою: багато опитувань показали, що американці підтримують припинення участі країни у війні, цілі якої стали неясними, відзначає The New York Times.

Але чотири місяці по тому, коли «Талібан» почав наступ в країні набагато швидше і безжалісніше, ніж очікувалося, Байдену, який сподівався отримати визнання, поклавши край тому, що він назвав однією з «вічних воєн Америки», довелося усвідомити політичні ризики.

Тепер офіційні особи США поспішають евакуювати афганців, які допомагали американським військовим і можуть стати об’єктами помсти «Талібану», і розглядають можливість екстреної евакуації 4 000 американців з посольства США в Кабулі.

«Все стурбовані повторенням історії евакуації з Сайгона», – сказав експерт з питань зовнішньої політики Брайан Катуліс.

Американці ж як і раніше зосереджені на внутрішніх питаннях, таких як коронавірус і економіка, і навряд чи будуть сильно піклуватися про те, що таліби захопили незнайомі міста, такі як Кундуз, сказав Катуліс, що вивчає громадську думку про зовнішню політику.

«Але це може змінитися», – додав він. «Якщо в Афганістані і далі буде розгортатися парад жахів, він може просочитися в суспільну свідомість, як це сталося з Іраком в 2013 і 2014 роках», коли угруповання «Ісламська держава» (заборонена в РФ) увірвалася в цю країну після виведення військ США.

Поділитись