Нову конституцію Тунісу підтримали 95% тих, хто проголосував

Нову конституцію Тунісу підтримали 95% тих, хто проголосував

Нову конституцію Тунісу, яка розширює повноваження президента країни, підтримала більшість учасників референдуму.

Про це 27 липня повідомило агентство Reuters із посиланням на виборчу комісію референдуму.

За результатами голосування, 95% учасників референдуму підтримали ухвалення нового основного закону. Явка на референдумі становила 30,5%, додає видання.

Голосування відбулося 25 липня на тлі гострих розбіжностей між прихильниками президента Тунісу Кайса Саїда, який ініціював референдум, та його противниками, які звинувачують Саїда у бажанні стати одноосібним лідером країни. Частина опозиції закликала тунісців бойкотувати голосування.

На референдум було винесено проект нового основного закону країни, за яким глава держави наділяється набагато ширшими повноваженнями, порівняно з конституцією 2014 року. Після затвердження нового основного закону Туніс перестане бути змішаною республікою, а глава держави отримає повноваження щодо призначення уряду та суддів.

30 березня Кайс Саїд розпустив парламент Тунісу, про що він оголосив під час засідання Ради національної безпеки. Своє рішення Саїд обґрунтував тим, що у парламенті країни існує корупція.

26 липня 2021 року президент Тунісу позбавив недоторканності членів Асамблеї народних представників (парламенту) та усунув прем’єр-міністра країни Хішама аль-Мешиші від його повноважень.

Він також заморозив права депутатів країни та вирішив призначити нового прем’єр-міністра. Саїд прийняв він обов’язки глави уряду. Хішам аль-Мешиші очолював кабінет міністрів із вересня 2020 року.

Рішення було ухвалено у зв’язку з протестами в Тунісі. Учасники вимагали розпуску парламенту, а також зміни політичного режиму та притягнення до відповідальності винних у погіршенні епідеміологічної та соціально-економічної ситуації в країні.

Поділитись