Новим комісаром Європейської комісії з розширення став представник Угорщини

Новим комісаром Європейської комісії з розширення став представник Угорщини

Єврокомісія офіційно підтвердила, що новим єврокомісаром з розширення стане представник Угорщини Олівер Варгейі.

Про це заявив представник Єврокомісії на брифінгу в четвер. “Ніяких змін в розподілі портфелів [в новій Єврокомісії] не внесено, сферою компетенції єврокомісара від Угорщини буде розширення і політика сусідства, – заявив він. – Інформація про розподіл повноважень скоро буде опублікована”.

Єврокомісія під керівництвом Урсули фон дер Ляйен не змогла приступити до роботи вчасно – 1 листопада, оскільки Європарламент відхилив у вересні і жовтні кандидатури єврокомісарів від Франції, Румунії та Угорщини, запідозривши їх у можливому конфлікті інтересів. В результаті ці країни висунули нових кандидатів до складу ЄК. Ними стали угорський дипломат Олівер Вaргейі, екс-міністр економіки і фінансів Франції Тьєррі Бретон, і європарламентар від Румунії Аліна Велян.

Фон дер Ляйен вже провела в ними співбесіди, затвердивши їх зі свого боку, тепер повинні пройти їх слухання в профільних комітетах Європейського парламенту. Велян займе пост єврокомісара з транспорту і туризму, Бретон – з питань промисловості.

Поки нова Єврокомісія не буде укомплектована і затверджена повністю, старий склад ЄК під головуванням Жан-Клода Юнкера буде продовжувати виконувати свої повноваження, які формально закінчилися 31 жовтня. Хоча в Єврокомісію призначаються по одному представнику від кожної країни ЄС, єврокомісари не повинні представляти там національні інтереси своїх держав, а працювати на благо всього Євросоюзу, виконуючи функції, аналогічні міністерським в національних урядах.

Поділитись