Норвегія готує найбільший “пакет багаторічної допомоги” Україні

Норвегія готує найбільший “пакет багаторічної допомоги” Україні

За словами прем’єра, конкретний зміст пакету та його вартість буде оприлюднено на початку лютого.

Як заявив Стере, ініціатива “допоможе зберегти громадянську інфраструктуру України і одночасно надасть Києву військову підтримку”. Крім того, Норвегія планує запропонувати допомогу найбіднішим країнам, які страждають від підвищення цін на зерно та інших наслідків кризи.

Стере відкинув звинувачення у тому, що Норвегія “наживається на конфлікті”. За його словами, зростання цін на енергоресурси зачіпає зокрема норвезькі підприємства та домогосподарства, що “кидає серйозний виклик” владі країни.

Раніше прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що Норвегія, отримуючи величезний прибуток від експорту нафти і газу, “опосередковано жує” на кризовій ситуації та має поділитися доходами з іншими країнами. Нині Норвегія є провідним постачальником енергоресурсів до Європи. Країна суттєво наростила експорт після фактичного припинення постачання палива з Росії. Цього року уряд прогнозує рекордний профіцит бюджету в розмірі понад 1,127 трлн. крон (приблизно $113 млрд) за рахунок різко зрослих доходів від продажу нафти і газу.

Поділитись