Німеччина може піти на запуск “Північного потоку-2” вже восени

Німеччина може піти на запуск “Північного потоку-2” вже восени

Німецька влада опинилась у важкому становищі через свою зелену енергетичну політику, в результаті якої постраждали і сусідні країни, які відчувають залежність від палива, що поставляється з ФРН.

Якби не відмова Берліна від АЕС, ціни на енергію, навіть за аналогічних світових подій, не зросли б удесятеро, як зараз, пише оглядач чеського видання Lidovky Лукаш Кованда.

Європейські споживачі вже в паніці скуповують енергообігрівачі, очікуючи проблем із газом у майбутній опалювальний сезон. Поки що постачальники витрачають те, що вдалося закупити до початку військового конфлікту в Україні за старими цінами. Сховища намагаються заповнити перед зимою, але “Північний потік-1” задіяє лише 20% потужностей – у Берліні пояснюють це політичними причинами, а в Москві технічними проблемами через санкції Заходу.

Додаткові труднощі спричиняє осушення Рейну через посуху, що зробило річку непридатною для судноплавства та ускладнило постачання вугілля, пише RT. Все це в рази підвищує ймовірність, що ФРН чекають на серйозні проблеми взимку.

“Можливо їй доведеться піти на розподіл енергії або ганебний запуск газопроводу “Північний потік – 2″”, – пише економіст.

Якщо німці масово перейдуть на опалення за допомогою енергообігрівачів, то електросистема країни не витримає – все обернеться колапсом систем та блекаутом. У такому разі на сусідню Чехію чекають вищі ціни на електрику та перебої в електропостачанні.

Поділитись