Названо варіанти використання Росією невідправленого до ЄС газу

Названо варіанти використання Росією невідправленого до ЄС газу

Постачання російського газу до Європи скоротилося ще сильніше, тому в Росії з’явилося кілька варіантів, куди можна подіти невикористаний газ.

Про це повідомляє Anadolu, посилаючись на експертів та аналітиків.

Деякі експерти вважають, що Росія може експортувати газ до інших країн, зокрема до Китаю. Однак з технічної точки зору це зробити досить складно, оскільки з’єднання трубопроводів та потужності зі зрідження природного газу обмежені. Крім того, постачання газу до інших країн не замінять тих обсягів, які закуповувала Європа.

Частина експертів ринку зазначила, що російська сторона може зупинити деякі родовища або зменшити потужності з видобутку газу. Але в цьому випадку підвищується ризик корозії, що виникає при тривалому простоюванні труб.

Ще одним можливим варіантом аналітики назвали передачу газу до сховищ. На думку професора Інституту політичних досліджень з енергетики, клімату та економіки Тьєррі Бро, «Газпром» не зможе змінити ситуацію, тому невикористаний газ піде у російські сховища. Після цього видобуток палива скоротиться.

11 липня перший заступник керівника Єврокомісії Валдіс Домбровскіс заявив, що ЄК не очікує на повне припинення поставок російського газу в найближчі місяці, але вважає, що такий ризик є.

Поділитись