Названо наслідки виходу Росії зі СОТ

Названо наслідки виходу Росії зі СОТ

Екс-глава департаменту торгових переговорів Мінекономрозвитку Максим Медведков попередив, що вихід Росії зі СОТ перекреслить для неї правила торгівлі з країнами, які не вводили санкції.

Про це повідомляє “Прайм”.

Законопроект про вихід із Світової організації торгівлі (СОТ) раніше внесли до Держдуми депутати партії «Справедлива Росія – За правду».

На думку авторів документа, вихід із СОТ необхідний для захисту національних інтересів та проведення протекціоністської політики для відповіді на санкції. Вони наголосили, що це рішення може дати Росії зниження тарифів, цін та можливість підтримки вітчизняного виробника.

Проте Медведков, експерт із торговельної політики, законопроект не підтримав. Він заявив, що відмова Росії від членства у СОТ рівнозначна переходу до торгівлі зі світом без правил.

«Правила СОТ визначають права та обов’язки учасників торгових процесів, якщо цих правил немає, то, звісно, ​​кожна країна робить те, що вважає за потрібне. Єдиною гарантією того, що цього не буде, що ми торгуватимемо на рівних підставах та за правилами, є наша участь у СОТ», – наголосив Медведков.

Він зазначив, що зараз світ можна поділити на дві частини – країни, які ввели санкції проти РФ, та ті, які не ввели. Їх приблизно порівну.

«І друга половина, вочевидь, збільшуватиметься, і в торгівлі з цими країнами норми СОТ застосовуватимуться у повному обсязі. Але правила СОТ, я думаю, будуть застосовуватися в якомусь обсязі та в торгівлі з країнами-санкціонерами», – наголосив експерт.

Обмежити доступ Росії до СОТ як санкції раніше закликали до США.

Поділитись