Названа кількість корупціонерів в Україні

Названа кількість корупціонерів в Україні

В Україні на сьогодні зареєстровано понад 20,5 тисяч корупціонерів у відповідному Єдиному державному реєстрі осіб, які вчинили корупційні правопорушення.

Про це повідомила директор з комунікацій сервісу “Opendatabot” Дарина Даниленко, інформує 1NEWS.

“20 555 корупціонерів станом на сьогодні зареєстровано в  Єдиному державному реєстрі осіб, які вчинили корупційні правопорушення. В реєстр на даний момент потрапили всі люди, які були визнані винними в корупційних правопорушеннях з 2011 року. Основна задача такого реєстру — зробити так, щоб люди, які вчинили корупційні правопорушення, більше не займали державні посади”, – зазначила вона.

За словами Даниленко, підставою для потрапляння в реєстр є судове рішення, в якому людину визнано винною в корупційному правопорушенні.

Так, найбільш популярним корупційним правопорушенням є порушення вимог фінансового контролю (4658 справи). На другому місці — службове підроблення (1931 справа) та одержання хабара (1873 справи).

“Окрім покарання, яке прописано в судовому рішенні, така людина також вноситься в реєстр корупціонерів. Після цього людина як мінімум протягом трьох років не має права обіймати низку посад. Здебільшого, особами, які можуть скоїти корупційне правопорушення відповідно до українського законодавства є  чиновники, проте, до списку також входять: службовці, які надають публічні послуги – аудитори, нотаріуси, оцінювачі, третейські судді тощо. Також ними є посадові особи, працівники юридичних осіб, а також фізичні особи, якщо вони отримали неправомірну вигоду від державних службовців”, – зауважила директор з комунікацій Opendatabot.

Водночас, як зазначають в Opendatabot,  поки чіткої процедури видалення з реєстру немає.

Поділитись