НАТО поповнилося ще однією країною

НАТО поповнилося ще однією країною

Північна Македонія підписала фінальний документ про вступ до НАТО, необхідний для приєднання до членів альянсу.

Про це повідомляє Associated Press. Президент країни Стево Пендаровскі поставив свій підпис під «інструментом» для вступу Північної Македонії в НАТО.

«Цим документом я як президент держави урочисто заявляю, що республіка Північна Македонія приєднується до Північноатлантичного договору і зобов’язується дотримуватися і виконувати всі положення цього договору», – сказав глава держави.

Генеральний секретар альянсу Йенс Столтенберг заявив, що НАТО готова вітати 30-ю країну-учасницю об’єднання. Передбачалося, що про завершення процедури прийому Північної Македонії буде оголошено на квітневому засіданні Північноатлантичної ради на рівні глав МЗС, проте через поширення коронавірусу його проведення виявилося під загрозою.

У лютому депутати парламенту Північної Македонії проголосували за вступ країни в НАТО. Останньою серед країн-членів альянсу вступ Північної Македонії затвердила Іспанія.

У червні 2018 року Греція і Македонія підписали угоду, яка дозволила багаторічна суперечка про назву колишньої югославської республіки, що заважав приєднання до альянсу. Її перейменували в Північну Македонію. Розбіжності щодо назви почалися після того, як Македонія здобула незалежність від Югославії в 1991 році. Афіни її не визнавали, оскільки в Греції є провінція з аналогічною назвою.

Поділитись