Найрідкісніший дорогоцінний метал встановив рекорд ціни

Найрідкісніший дорогоцінний метал встановив рекорд ціни

Ціни на найрідкісніший дорогоцінний метал в світі – родій – з початку 2020 року злетіли на 32 відсотки і досягли максимуму з 2008 року.

Напередодні вартість унції металу становила рекордні 7975 доларів. Про це пише Bloomberg.

В останній роки ціни на родій росли на тлі попиту з боку автомобільної промисловості (дорогоцінний метал застосовується в каталітичних нейтралізаторах вихлопних газів). Так, за чотири роки ціна металу зросла в 12 разів. “Головним драйвером зростання цін на початку січня був попит на родій в Азії, що також може бути пов’язано з автомобільної галуззю. Попит спричиняє ще більший попит, в результаті чого на нерегульованому ринку ефект може бути значним”, – сказав трейдер Heraeus Holding Андреас Даніель.

На початку 2020 року ціна на родій також отримала новий стимул, відзначає агентство. Ним стала неспокійна ситуація на Близькому Сході. На початку січня американські військові завдали ракетного удару по території поруч з аеропортом Багдада, в результаті чого загинув один з найвпливовіших іранських державних діячів – генерал Касем Сулеймані. У відповідь Іран завдав ракетних ударів по військових базах США. На тлі цих подій інвестори звернулися до дорогоцінних металів в пошуках “тихої гавані” для своїх капіталів.

Аналітики не виключають, що ціни на родій опуститься. Через рідкості металу його вартість схильна до значних коливань при зміні попиту або пропозиції.

Аналогічна ситуація склалася з іншим рідкісним дорогоцінним металом – паладієм, – який також використовується в автомобільній галузі. У січні його вартість досягла історичного максимуму і склала 2121 долар за унцію.

Поділитись