Найбагатші люди світу ухилялися від сплати податків в США

Найбагатші люди світу ухилялися від сплати податків в США

Під час журналістського розслідування з’ясувалося, що протягом останніх п’ятнадцяти років найбагатшим людям планет вдавалося уникати сплати федерального прибуткового податку США.

Серед них засновник Tesla Ілон Маск, глава Амазону Джефф Безос і фінансист Джордж Сорос. Про це повідомляє The News 24.

В ході розслідування виявилося, що найбагатша людина в світі Джефф Безос не заплатив федеральний прибутковий податок податку в 2007 і 2011 роках. Засновник Tesla Ілон Маск уникнув виплати в 2018 році.

Уникати сплати податків вдавалося і бізнесменові Майклу Блумбергу, інвестору Карлу Айкану і фінансисту Джорджу Соросу, причому останньому вдавалося не платити федерального прибуткового податку три роки поспіль.

Як вважає портал журналістських розслідувань ProPublica, дана інформація розвінчує міф про справедливість американської податкової системи.

Дані Податкової служби показують, що найбагатші люди можуть абсолютно легально, сплачувати незначні для їх стану суми. Вони використовують стратегії відходу від податків, які недоступні іншим людям.

Стан мільярдерів залежить від вартості активів – акцій і власності. Згідно з американським законодавством податки стягуються тільки з продажу цих активів.

В останні роки середня американська сім’я заробляла близько 70 000 доларів на рік і платила 14 відсотків федерального податку. Доходи, що перевищують 628 000 доларів, обкладаються податком за ставкою 37 відсотків у цьому році, але дані ProPublica показують, що надбагатші успішно обходять цю систему.

Якщо зіставити суму, в яку Forbes оцінює зростання статків 25 найбагатших американців за період з 2014 по 2018 рік, і суму сплачених ними податків, то можна виявити, що податкова ставка для них становила лише 3,4 відсотка. Ставши багатшими на 401 мільярд, вони заплатили в цілому 13,6 мільярда податків.

У березні законодавці США виступили з ініціативою ввести податок для надбагатих: автори ідеї сподівалися, що це зробить економіку більш справедливою і дозволить зібрати додатково 3 трильйони доларів податків протягом 10 років. Якби закон був прийнятий, 100 найбагатших американців мали б виплатити 78 мільярдів доларів у 2021 році.

Поділитись