Нафтогазові доходи російського бюджету впали вдвічі

Нафтогазові доходи російського бюджету впали вдвічі

Російський бюджет – колос на нафтогазових ногах – не встояв після удару санкцій, які закрили для нафтовиків європейський ринок і заборонили продавати барелі дорожче за $60.

У січні нафтогазові доходи скарбниці впали на 55% до грудня і 47% щодо січня 2020 року, до 425,5 млрд. рублів – мінімуму з серпня 2020 року.

Хоча нафтовим компаніям у січні вдалося різко збільшити експорт, а з балтійських портів танкери вивезли рекордний за чотири роки обсяг, це не допомогло бюджету, зверстаному з розрахунку нафти $70.

Середня ціна Urals у січні склала лише $49,5 за барель, і якщо цей рівень збережеться, бюджет недобере щонайменше 2,5 трильйона рублів, а його дефіцит перевищить 5 трильйонів, оцінює Наталія Лаврова, економіст БКС.

Старший стратег RBC BlueBay Asset Management і науковий співробітник російської та євразійської програм Chatham House Тімоті Еш малює ще більш похмуру картину: величезні знижки на російську нафту, що досягають $30-35 за барель, а також падіння поставок газу в Європу позбавлять російську економіку $150 млрд .

«Дірка» у бюджеті замість 2% ВВП зростає до 6-7% ВВП, прогнозує Еш, додаючи: «Все це вказує на прорахунок Володимира Путіна, коли він розпочав повномасштабне вторгнення в Україну в лютому минулого року».

Поділитись