Над Україною перестали літати літаки

Над Україною перестали літати літаки

Карта з спорожнілим небом показана сервісом Flightradar24.

Це пояснюється тим, що західні компанії припиняють страховку авіаперевізників під час польотів над територією України, фактично закриваючи небо над країною, повідомляє «Страна.Ua» з посиланням на джерела на авіаційному страховому ринку.

За даними джерела, найбільші британські страхові компанії, у яких перестраховуються інші страховики, у неділю, 13 лютого, розіслали повідомлення про те, що протягом 48 годин страхове покриття в Україні та над Україною припиняє дію для будь-якого повітряного судна.

«Жоден літак не вилетить з України і не влетить в Україну приблизно з середини понеділка», – заявило джерело видання.

Подібну інформацію підтвердили власники приватних джетів. За їхніми словами, страхові гарантії на судна буде відкликано, а тому літаки необхідно вивести з України до європейської зони.

Раніше, 12 лютого, про припинення польотів в Україну оголосила нідерландська KLM, а понад 30 країн порадили громадянам залишити територію країни та розпочали евакуацію співробітників посольств. Після цього страховий ринок “занервувався”, повідомив голова української Асоціації страхового бізнесу В’ячеслав Черняховський.

«Іноземці перестраховики можуть залишити рішення щодо гарантій на страховиках, але ті навряд чи ті братимуть на себе таку відповідальність. Та й авіакомпанії навряд чи ризикуватимуть пасажирами та літаками», – висловився він.

За його словами, українці побачать «у прямому розумінні пусте небо».

У свою чергу, директор Страхової компанії «ЕКСПО Страхування» Анатолій Іванців підтвердив «Інтерфаксу», що Українські страхові компанії отримали повідомлення від перестрахувального брокера Ллойда (Великобританія) про тимчасове зняття всіх опцій з покриття військових ризиків. Ідеться як про страхування відповідальності перед третіми особами, так і КАСКО літаків.

За даними сервісу FlightRadar, зараз транзитні перельоти над Україною рідкісні, а в небі знаходяться одиничні борти, що прямують до Києва або з нього.

Поділитись