Національний банк звинуватив Коломойського в тиску з метою дискредитації регулятора

Національний банк звинуватив Коломойського в тиску з метою дискредитації регулятора

Національний банк України звинуватив колишнього співвласника націоналізованого Приватбанку, олігарха Ігоря Коломойського в тиску з метою дискредитації регулятора, а також проведених реформ в банківському секторі України. Про це сказано в заяві правління НБУ.

“Ми вважаємо, що це тиск на Національний банк здійснює олігарх і екс-власник Приватбанку Ігор Коломойський, який заборгував державі $ 5,5 млрд, виведених з Приватбанку до націоналізації”, – сказано в заяві.

Протягом декількох тижнів у будівлі НБУ проходять регулярні мітинги з вимогою звільнення керівництва регулятора, а також встановлення “справедливого курсу” національної валюти. Учасниками пікету є співробітники металургійних і феросплавних підприємств, що належать, за даними ЗМІ, Коломойському. В НБУ назвали ці мітинги проплаченими, а критичні статті про регулятора в ЗМІ наклепницькими. “Мета атаки – створити керований інформаційний хаос, щоб дискредитувати НБУ і реформу по очищенню банківського сектора, змінити керівництво і в майбутньому вдатися до ручного управління НБУ”, – сказано в заяві.

Крім того, вважає регулятор, ця ситуація спрямована на ухилення від відповідальності і необхідності повертати державі виведені з Приватбанку кошти, а також перешкоджати співпраці України з Міжнародним валютним фондом та іншими міжнародними структурами. НБУ також звинуватив в “атаці” на себе депутата Верховної ради від фракції “Слуга народу” Олександра Дубинського. Регулятор підкреслив, що депутат є фігурантом антикорупційних розслідувань, а також назвала його “рупором Коломойського”, пославшись на ЗМІ.

Поділитись