Нацбанк випустив обмежений обсяг е-гривні

Нацбанк випустив обмежений обсяг е-гривні

Національний банк України вивчає можливість випуску власної цифрової валюти – е-гривні. Про це повідомляється у прес-релізі регулятора.

НБУ розповів про проведений пілотний проект із випуску електронних грошей, у котрому брали участь волонтери та експерти Світового банку. Українські фахівці отримали “корисні висновки щодо випуску власної цифрової валюти” та досвід “випробовування технології блокчейн-платформи”. Крім того, банк дослідив міжнародний досвід і правові аспекти впровадження нових технологій, а також “опрацьовував оптимальні варіанти бізнес-моделі обігу е-гривні”, пише tsn.ua.

“Наше дослідження дало нам не тільки практичний досвід, але і поставило перед Національним банком нові запитання. Яким буде вплив цього інструменту на екосистему платіжного ринку? Чи буде достатній попит на е-гривню з боку користувачів, торговців та учасників ринку? Яка технологія має використовуватися? Яким має бути рівень анонімності транзакцій з е-гривнею? Сьогодні точних відповідей на ці запитання не маємо не лише ми, але й інші центробанки світу”, – прокоментував результати пілотного проекту заступник голови НБУ Сергій Холод.

Експерти Нацбанку продовжують працювати над питанням випуску електронних грошей. “Впровадження е-гривні неможливе без значних інвестицій та часу на модернізацію платіжної інфраструктури та популяризацію е-гривні як нового інструменту для населення з урахуванням вже наявних звичок споживачів”, – констатували в НБУ.

Поділитись