На півдні України є перспективи для вирощування капусти кольрабі

На півдні України є перспективи для вирощування капусти кольрабі

Скоростигла капуста кольрабі дає можливість отримати продукцію у максимально ранні строки, тому деякі фахівці вважають її перспективною для вирощування на півдні країни.

Як пише АгроЮг, в Україні кольрабі не є популярною культурою, але цей овоч дуже «зручний», бо його можна вирощувати у ранній, літній та осінній періоди. Найбільш смачними сортами вважаються Венські (біла або блакитна). Ці сорти найменше пошкоджуються хворобами та комахами. Капусту для зимового зберігання висаджують як повторну культуру після ранніх овочів.

Кольрабі культивують двома способами: розсадою та висівом насіння у ґрунт. Для того, щоб отримати найбільш ранню продукцію, вирощують розсаду у парниках, подібно до технології вирощування білокачанної капусти. До речі, рослина має короткий вегетаційний період, що дозволяє отримувати врожай 2-3 рази за сезон, а для раннього врожаю краще обирати зелені форми кольрабі. При культивуванні потрібно знати деякі особливості рослини. Так, наприклад, якщо піддати розсаду передпосадковому загартуванню низькими температурами понад 4 днів, то це може привести до стрілкування рослини.

Кольрабі достатньо морозостійка культура (до -100°С), тому на півдні України збирати її можна в найбільш пізні строки. Цей овоч також вирощують і як культуру-ущільнювач. Його висаджують у міжряддях білокачанної капусти. Поки основна культура розростеться, стеблоплоди кольрабі вже будуть зібраними. Прекрасно почуває себе кольрабі і серед помідорів. Висаджують спочатку 2 рослини кольрабі, а потім 1 рослину помідора. Через те, що капусту збирають вже на початку червня, вона не заважає повноцінному розвитку рослині помідора, бо у цей період помідор тільки починає зацвітати. Таким чином, на одній ділянці можна отримати два врожаї.

Поділитись