На Мукачівщині дві корови померли від сказу

На Мукачівщині дві корови померли від сказу

У селі Станово на Мукачівщині зафіксовано два випадки захворювання корови на сказ.

Недуга проявляється надмірним слиновиділенням та неадекватною поведінкою, худоба стає небезпечною. Профілактичні щеплення або вакцинація відразу після контакту з хворою твариною єдині способи зберегти життя, пише zak-insider.com.

Як розповідає начальник Мукачівського районного управління ГУ Держпродспоживслужби Василь Туряниця, одна із ознак, що має насторожити при зустрічі з лисицею – це відсутність страху перед людиною. Уже зареєстровано 3 випадки сказу лисиці. Серед основних причин поширення цієї недуги – і відсутність пероральної вакцинації.

А от у корів однією з клінічних ознак сказу є надмірне слиновиділення та неадекватна поведінка. Нещодавно саме з такими ознаками від сказу загинули дві корови у селі Станово. Василь Туряниця каже: наімовірніше, що їх вкусила скажена лисиця, коли ті випасалися біля лісу.

Інкубаційний період сказу може тривати до року. Відповідно корови контактували з дикою лисицею ще восени, а хвороба проявилася тільки зараз. У зв’язку з вже зафіксованими випадками у селі провели профілактичні щеплення іншій худобі та тваринам, а також вакцинували тих людей, що контактували з зараженими коровами. Такі щеплення тварин проводять постійно згідно з державною програмою.

Василь Туряниця наголошує, що у профілактичних цілях та при контакті з дикою твариною варто звернутися до ветеринарної дільниці та безкоштовно зробити щеплення. Такі прості запобіжні заходи є гарантією безпеки для вашої тварини та для вас особисто. І не забувайте, що при перших клінічних ознаках сказу він більше не піддається лікуванню.

Поділитись