На Миколаївщині вбивця пенсіонера торгується за кожну копійку моральної компенсації

На Миколаївщині вбивця пенсіонера торгується за кожну копійку моральної компенсації

Судове розслідування ДТП затягнулось на кілька років.

Через три роки, рівно день у день, Касаційний кримінальний суд у складі Верховного суду розглянув апеляцію захисту одесита Станіслава Надеева, який 5 серпня 2018 року на перетині вулиць Лиману і Миколаївській дороги збив на смерть  73-річного Василя Подус.   

Захист підсудного намагався оскаржити 5-річний термін позбавлення волі, до якого засудили Станіслава Надеева. А також хотіли знизити суму морального збитку, яку винний водій повинен виплатити родині загиблого пенсіонера. 

Постраждалі зажадали від винного 2 мільйони гривень моральної компенсації, але суд першої інстанції задовольнив позов лише частково – 1 мільйон гривень. Зниження суми збитку вдвічі не влаштувала водія-вбивцю, і він подав касацію, бажаючи максимально знизити суму.

Захист Надеева, не звертаючись до Апеляційного суду, відразу зверну в касаційну інстанцію. Причому двічі: перший раз касаційна інстанція розглянула ці вимоги і відмовила в їх задоволенні. Потім захисник вдруге подав касаційну скаргу. І касаційний суд частково задовольнив скаргу в тій частині, яка стосується виплати моральної компенсації.

Касаційний кримінальний суд в складі Верховного суду ухвалив залишити вирок у вигляді 5-річного терміну позбавлення волі для Станіслава Надеева без змін. А цивільний позов від потерпілих відправити назад, до суду першої інстанції для розгляду його заново. Що означає повторний збір доказів (через три роки після ДТП), а також продовження страждань для близьких загиблого.

Таким чином, судовий процес з цілком очевидним ДТП, де камери відеоспостереження чітко записали сам момент аварії, триває вже більше трьох років.

Поділитись