На Донеччині ЗСУ опинилися в оточенні окупантів

На Донеччині ЗСУ опинилися в оточенні окупантів

Через день після оточення під Прогресом два українські батальйони без наказу командування залишили свої позиції, чим врятували життя бійців.

Про це повідомляє Forbes.

Два батальйони українських солдатів із 31-ї механізованої бригади української армії опинилися в оточенні і були відрізані російськими військами, які наступали, на північ від села Прогрес. Наступного дня вони прийняли важке рішення.

Замість того, щоб чекати порятунку, оточені українці в четвер з боєм вирвалися назовні. Решта частин 31-ї механізованої бригади, а також розташована неподалік 47-та механізована бригада, допомагали прориватися.

Успішна евакуація врятувала потенційно сотні українських військовослужбовців від загибелі або полону і позбавила Кремль великої пропагандистської перемоги. Але це не вирішує проблему фундаментального провалу українських військ у секторі навколо Прогресу — провалу керівництва.

російське просування до села Прогрес почалося минулого тижня. Російські військові літаки «завдали потужних авіаударів по тактичному тилу», за даними українського Центру оборонних стратегій. На тлі плутанини одна з українських бригад у цьому секторі — 110-та механізована бригада або 111-та бригада територіальної оборони — зазнала краху.

Ясно, що не рядові бійці бригади зазнали невдачі, а їхні командири.

«Головна проблема, насамперед, в управлінні та організації наших дій», — заявив журналіст Юрій Бутусов.

Коли українські війська втекли, група мотострілецьких полків російського 1-го армійського корпусу скористалася можливістю і за тиждень пройшла чотири милі на захід, зрештою захопивши Прогрес і оточивши два українські батальйони на північ від села.

Українці в оточенні пережили власну кризу керівництва.

«Командир бригади так і не віддав наказ про прорив, тому особовий склад, який перебував у тому районі, поставив його перед фактом, що хлопці будуть [самостійно] прориватися з боєм», — заявили аналітики Deep State.

Поділитись