На Африку й Азію обрушилися полчища сарани

На Африку й Азію обрушилися полчища сарани

Це марокканська сарана. Вона знищує все на своєму шляху: бавовняні поля, фруктові сади і городи. Тому на боротьбу з ненажерливими комахами виходять всі.

У СНД зграї сарани атакують поля не тільки Таджикистану. Шкідників вдалося знищити частину врожаю в Туркменістані, Узбекистані, Киргизстані, Казахстані, Азербайджані. В Афганістан біда прийшла з Африки. Ще в квітні експерти зафіксували вогнище в Кенії і Ефіопії. Звідти частина популяції рушила на Захід континенту, інша – на Схід через Аравійський півострів в Азію. Іран, Афганістан, Пакистан, Індія – всього 60 країн, а це приблизно п’ята частина всієї суші.

Індія постраждала найбільше. Такого нашестя тут не бачили кілька десятиліть. У країні введено надзвичайний стан. Зграї сарани закрили небо міст п’яти штатів на заході. Не краща ситуація і в Пакистані. Там сарана ще навесні знищила майже всю пшеницю. Зараз тут очікують другу хвилю. Країна перейшла майже на військовий стан.

“Загроза сарани в сто раз, в тисячу разів небезпечніше коронавірусу. Коли ви боролися з коронавірусів, у вас були зернові, овочі та інші продукти харчування. Ніхто не лягав спати голодним. А сарана призведе до голоду”, – вважає президент Асоціації фермерських господарств Пакистану Халід Мехмуд Хохар.

Як тільки сарана, як то кажуть, встає на крило, вона може пролітати до 150 кілометрів на добу. Одна особина здатна з’їсти до 500 грамів зелених рослин. При цьому комахи дуже швидко розмножуються.

Атаки сарани фахівці пов’язують з глобальними кліматичними змінами. Ця природна аномалія змусила згадати Старий Завіт. Нашестя сарани – восьма страта єгипетська – одне з покарань, що обрушилося на єгипетського фараона за відмову звільнити ізраїльський народ.

Сарана вже встигла знищити врожай на десятки мільярдів доларів. В ООН попереджають: збиток від шкідників і пандемії можуть привести до продовольчої катастрофи. «Насувається світова продовольча надзвичайна ситуація, яка може мати довгострокові наслідки для сотень мільйонів дітей і дорослих», – зазначив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

Поділитись