МЗС України виступило проти розірвання Харківських угод про перебування в Криму флоту РФ

МЗС України виступило проти розірвання Харківських угод про перебування в Криму флоту РФ

Міністерство закордонних справ (МЗС) України виступило проти розриву з Москвою договору про продовження перебування Чорноморського флоту (ЧФ) Росії в Криму до 2042 року (Харківські угоди), незважаючи на надходження до Верховної Ради законопроекту про його денонсацію.

Про це пише видання «Лівий берег».

За словами офіційного представника МЗС Олега Ніколенко, розрив договору ускладнить процедуру залучення Росії до відповідальності за «окупацію», тоді як зафіксовані факти його порушення дадуть Києву додаткові аргументи в міжнародних судах і можливість вимагати компенсацію.

«Угода фіксує тимчасовий характер базування ЧФ, залишає чинним зобов’язання Росії не мати в його складі ядерної зброї, встановлює загальну чисельність особового складу, кораблів, озброєння», – сказав дипломат.

Він зазначив, що в документі чітко прописана обов’язок Росії «поважати суверенітет і законодавство України», і додав, що міністерство постарається не допустити виходу країни з договору в односторонньому порядку.

«Угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України до 2042 року» були підписані в 2010 році. В рамках цих документів розміщення флоту в Криму було узгоджено на 25 років в обмін на зниження ціни на російський газ на 30 відсотків, але не більше ніж на 100 доларів за кожну тисячу кубометрів.

Поділитись